Kako se prenaša humani papiloma virus in kako se zaščititi pred njim?

dekle s humanim papiloma virusom

Žal in ah, toda sodobni človek nenehno čaka na ogromno različnih bolezni - tako nevarnih kot ne zelo. In ena od teh bolezni je papiloma, katerega razvoj izzove HPV, humani papiloma virus. Mimogrede, ta virus je zelo razširjen, zato se lahko okuži skoraj vsak. Poleg tega zelo pogosto okužena oseba zelo dolgo sploh ne sumi, da je nosilec humanega papiloma virusa.

Najprej ugotovimo, kaj je papiloma. Morda dejstvo, da ta bolezen spada v skupino spolno prenosljivih bolezni, ne bo nikogar presenetilo. Toda ali zna vsak prepoznati to bolezen, ki prizadene tako kožo kot sluznico? Seveda je v fazi asimptomatskega poteka bolezni težko prepoznati - edini način je lahko laboratorijski krvni test.

Simptomi bolezni

Prej ali slej se virus, ki je vstopil v telo, občuti. Različna je tudi inkubacijska doba – od nekaj dni do več mesecev, včasih pa tudi leta po stiku z okuženim partnerjem. Vse je odvisno samo od stanja imunosti okužene osebe. Praviloma se na koži in sluznicah pojavijo posamezne ali skupinske neoplazme. Lahko so ravne, kot polovica graha, ali izbočene, kot riževo zrno. Velikosti se lahko tudi zelo razlikujejo od majhnih do precej velikih. V posebej hudih primerih so bradavice kot cvetača.

Najpogosteje se bradavice nahajajo okoli anusa, vulve, znotraj in zunaj nožnice, na mošnjici, penisu in včasih na notranji strani stegen. Skoraj nemogoče je predvideti, kako se bodo neoplazme obnašale - lahko ostanejo nespremenjene, se zmanjšajo brez zunanjega posredovanja ali začnejo hitro naraščati. Obstaja razširjena teorija, da se kondilomi prej ali slej degenerirajo v maligno tvorbo. Vendar to ni nič drugega kot preprosta "grozljivka". Zdravniki pravijo, da preobrazbe ni.

spolni stik kot način okužbe s papiloma virusom

Načini prenosa virusa

Torej, kaj je humani papiloma virus, je bolj ali manj jasno. Zdaj morate ugotoviti, kako se lahko okužite s tem virusom:

spolna pot okužbe

Najpogostejši način okužbe s humanim papiloma virusom je seveda spolni stik. Če je eden od partnerjev okužen, potem med spolnim stikom - in ni pomembno, vaginalni, oralni ali analni - virus prodre v sluznico drugega partnerja. To pomeni, da je mikrorazpoka ali druga, že najmanjša poškodba sluznice dovolj, da virus vstopi v telo in se tam naseli.

In presenetljivo, zdravniki ugotavljajo dejstvo, da se najpogosteje virus prenaša z moškega na žensko. Čeprav seveda ženske zelo pogosto okužijo tudi moške. Seveda so ogroženi ljudje, katerih spolni odnosi so promiskuitetni. Poleg tega je dokazano, da kajenje in pitje alkohola bistveno povečata tudi tveganje za okužbo, saj postanejo sluznice pod vplivom etanola in nikotina veliko bolj ranljive.

Vertikalni način okužbe

Vertikalni način prenosa okužbe je primer, ko se virus prenaša med porodom, z nosečnice na otroka. To se zgodi med prehodom porodnega kanala otroka. Kje se pravzaprav nahaja humani papiloma virus. Zato se lahko v primerih zelo napredovalega poteka bolezni, da bi izključili prenos papiloma virusa, zdravniki odločijo o potrebi po carskem rezu. Čeprav je po pravici treba opozoriti, da je to najbolj skrajni ukrep.

Domači način okužbe

Zelo redko, a vseeno včasih zdravniki beležijo primere domače okužbe s humanim papiloma virusom. kar pa ni presenetljivo - navsezadnje, če se virus prenaša z navadnim poljubom, zakaj se potem ne bi prenašal skozi posodo, brisače, umivalnike in druge gospodinjske predmete? Čeprav je inkubacijska doba te bolezni zelo, zelo dolga, je skoraj nemogoče natančno določiti, kako je prišlo do okužbe. Zato je tako pomembno, da ne pozabite na osnovna pravila osebne higiene, zlasti na javnih mestih - kopeli, savne, tuši, garderobe.

cepivo proti humanemu papilomavirusu

Zdravljenje z virusi

Če opazite neoplazme, takoj pojdite k zdravniku. Kljub temu, da so znaki bolezni izjemno specifični in jih je skoraj nemogoče zamenjati z ničemer, se je vseeno vredno posvetovati z zdravnikom. Zdravnik ne bo le potrdil diagnoze, temveč bo predpisal optimalno zdravljenje ob upoštevanju vašega splošnega zdravja.

Upoštevajte - če je do okužbe prišlo spolno in veste, od katerega partnerja ste prejeli to »nagrado«, mu povejte. Ker je zdravljenje potrebno za oba - tako ženske kot moške. Mimogrede, ne pozabite na zelo pomembno točko! Ne hitite, da bi se razšli s sorodno dušo, če imate diagnozo humanega papiloma virusa. Kot je bilo že večkrat omenjeno zgoraj, je včasih inkubacijska doba lahko zelo dolga. Torej je povsem mogoče, da ni šlo za nezvestobo. In bolezen je le odmev burne mladosti. Zato bodite preudarni, odložite ponev, valjar in druge težke in prebadajoče rezalne predmete, poskusite se umiriti in pojdite skupaj k zdravniku.

Ne pozabite tudi, da včasih celo celoten potek ustreznega zdravljenja ne pomaga popolnoma znebiti humanega papiloma virusa. Zunanji znaki bolezni popolnoma izginejo, virus pa v telesu miruje - in v vsakem trenutku se lahko ne le prenese na drugo osebo, ampak se tudi ponovno oglasi s specifičnimi izpuščaji. Ali pa lahko vse življenje tiho "dremaš", ne da bi se na noben način pojavil. V tem primeru je oseba nosilec virusa.